Eerstvolgende voorstelling

De wereld van Carlijn

wo 5 jun 20:00

Geld is geen natuurverschijnsel

Documentaire

9,00

|

wo 5 jun

|

20:00

uur

Ariane Greep, NL, 2023, 92 min | Met o.a.: Carlijn Kingma

Deze vertoning heeft een korte inleiding van regisseur Ariane Greep en Q&A achteraf.

De Nederlandse cartograaf Carlijn Kingma is een opkomende ster in de kunstwereld, te vergelijken met M.C. Escher en Piranesi. Ze tekent ideeënwerelden, of zoals ze zelf zegt, kaarten van de soms ondoorgrondelijke werkelijkheid waarin we leven. Carlijn gaf filmmaker Ariane Greep toestemming haar te volgen vanaf de eerste dag dat ze begon met het tekenen van haar nieuwste project ‘Het Waterwerk van ons geld’, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel. Geduld lijkt het sleutelwoord te zijn in dit documentaire-portret, dat Kingma volgt vanaf de eerst stip op papier tot de expositie op de Architectuurbiënnale van Venetië, waar Carlijn Nederland vertegenwoordigt. Het project ontwikkelde ze samen met onderzoeksjournalist Thomas Bollen en lector New Finance Martijn Jeroen van der Linden.
Dit recente project van Kingma is al meermalen bekroond. De documentaire De wereld van Carlijn van Ariane Greep biedt, naast illustratieve blikken op het kunstwerk, vooral een indruk van het intensieve maakproces en van Kingma als betrokken kunstenaar.
Een portret met interviews en ontmoetingen, de spanning van het eerste kleine streepje op het grote vel papier, naast overpeinzingen en het stugge doorwerken, Kingma’s ouders die jeugdtekeningen laten zien en zelfs een geanimeerde versie van Het waterwerk. Bijna terloops zien we Carlijn een relatie krijgen met Thomas Bollen.
De aantrekkingskracht – de film scoorde op IFFR hoog bij het publiek – zit hem, naast die schitterende pentekeningen, vooral in de onbevangen houding van de kunstenaar zelf. Open over haar onzekerheden, tegelijk enthousiast en resoluut bij presentaties. Vol overgave pleitend voor kunst en verbeelding als vernieuwende kracht. Geld is geen natuurverschijnsel, stellen Carlijn en Thomas. Verander het systeem en stel de burger weer centraal.

Zaal open: 19:30
Aanvang: 20:00
Regisseur: Ariane Greep
Land: NL
Jaar: 2023
Film: 92 min
Met o.a.: Carlijn Kingma
Deze voorstelling heeft een pauze.