Eerstvolgende voorstelling

Carmen

zo 9 jun 10:00

Vrijheid voor alles

Royal Opera House

15,00

|

zo 9 jun

|

10:00

uur

Damiano Michieletto, VK, 2023, 3:45 | Met o.a.: Componist: Bizet

De Habanera, de aria waarmee Carmen ten tonele verschijnt, behoort zonder twijfel tot de beroemdste operamelodieën aller tijden en is één en al verleiding. Vandaag de dag is de muziek van Carmen zó wereldberoemd, dat je het zelfs kent als je de opera niet hebt gezien.
Een plein tussen de sigarettenfabriek en de kazerne van Sevilla: dit is de plek waar het leven van de mooie zigeunervrouw Carmen en de eerzame soldaat Don José voor altijd zal veranderen. Iedere pauze staan de soldaten van de kazerne en de medewerksters van de fabriek op het plein naar elkaar te lonken. Van de sigarettenmaaksters springt Carmen onmiddellijk in het oog. Haar verleidingskunsten maken haar onweerstaanbaar voor Don José.
Ten overstaan van iedereen maakt Carmen een statement: ze vergelijkt de liefde met een rebelse vogel, die niet valt te temmen. Het is de rode draad van het verhaal, maar slaat ook op Carmen zelf: ook zij is ongrijpbaar en vrij, waardoor de soldaten haar alleen maar meer begeren.
De habanera is een van oorsprong Cubaanse dans, die je ook veel in Argentijnse tangomuziek hoort
Don José heeft zijn hart eigenlijk al beloofd aan het plattelandsmeisje Micaëla, maar zwicht hopeloos voor de sensuele Carmen. Als zij wordt gearresteerd vanwege een vechtpartij, wordt Don José aangewezen om haar te bewaken. Carmen maakt het hem met haar geflirt echter behoorlijk moeilijk om zijn taak uit te voeren. De verleidingspoging slaagt en Don José helpt Carmen om te ontsnappen. Daar moet hij een maand voor boeten in de gevangenis. Zo zet hij door zijn liefde voor Carmen ook zijn eerste stappen op het verkeerde pad.
Don José blijkt echter concurrentie te hebben: de stierenvechter Escamillio die zijn oog ook op Carmen heeft laten vallen. Don José wordt jaloers en er volgt een gevecht met Escamillio.

Zaal open: 09:30
Aanvang: 10:00
Regisseur: Damiano Michieletto
Land: VK
Jaar: 2023
Film: 3:45
Met o.a.: Componist: Bizet
Deze voorstelling heeft een pauze.